A súly és a tömeg

(Különösen ajánlott fizikatanároknak!)

– Köszöntjük riporterünket, aki az olimpia mai versenyszámairól tudósít. Halló Zoltán, halló …

– Köszöntöm a rádió hallgatóit és nézőit ezen a szép, legalábbis reméljük, hogy számunkra szép nyári délutánon, innen a tömegemelő csarnokból. Mindenek előtt el kell mondanom, hogy a magyar versenyzőket szerencsére nem érinti a délelőtti súlyos karambol, amiben több mint 13 ember sérült meg, közülük 3 ember sérülése tömeges, őket a helyi klinikán ápolják.

A 85 kg-os versenyzők küzdelme zajlik a porondon. Éppen a görög versenyző, Izomorf áll a tömeg előtt, aki egy jó gyakorlattal és kisebb testtömegével még versenyben lehet valamelyik éremért. Lassan, koncentráltan áll a hosszú rúdon lévő vaskos tárcsák elé. A tájékoztató tábla szerint éppen 140 kg tömeget próbál majd kiszakítani a feje fölé. Ahogy közelebb lép a tömeghez, a súly elcsöndesedik. Milliméter pontosan a megfelelő helyre igazítja kezét a rúdon. Már csak másodpercek lehetnek hátra a gyakorlatra fordítható időből, amikor nagy lélegzetet vesz, … és hirtelen mozdulattal feje fölé rántja a tömeget, aláguggol és föláll vele. Először három fehér lámpa gyullad ki, majd sokezernyi, ahogy a fényképezőgépek villanása és a tapsvihar öltözteti igazán görög hangulatba a tömegemelő csarnokot, amely itt lebeg a görög versenyző felemelő karjai fölött.

Ezekért a sikerekért szurkol az a hatalmas súly, ami itt, ebben a csodálatos létesítményben összegyűlt, és remélem, hogy a délután során, a magyar tömegemelő lányok is hasonlóan zajos sikereket aratnak majd.

Masse Zoltán jelentkezett az olimpia ma délelőtti tömegemelő versenyéről. Viszont hallásra a következő kapcsolásig.

(2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *